Gyors Ajánlatkérés

Programajánló

Mezőtúr az Alföld közepén, a Nagykunságban, Budapesttől 150 km-re, a 46-os főút mentén található. Nevét a vízről, az Árpád-korban még Túrként ismert folyóról kapta. A népes város komoly múltra tekint vissza: I. Lajos királytól kapta mezővárosi rangját és vásártartási jogát 1378-ban.

A város központjában járva a Kossuth Lajos tér egyedülálló látványt nyújt szabályosan elrendezett épületeivel. Itt találhatja meg a Városházát, amelynek eklektikus stílusú négyszintes épületéhez tartozó tornyából gyönyörű panoráma nyílik.

A főtéren megtalálható még a kivételesen szép tűzoltó-parancsnokság, valamint a Belvárosi Református Nagytemplom. A templomot középkorig visszanyúló története során többször lerombolták, mai timpanonos főnézetét 1845-re alakították ki. A kívülről klasszicista, belül késő barokk jegyeket mutató templom összesen négyezer ember befogadására alkalmas. Végül a Bazár és a Postapalota zárja körbe a teret.

A városban sétálva érdemes meglátogatni a Kossuth-házat, amely Kossuth Lajos nyomát őrzi, aki toborzóútja során többször is megszállt benne. A Városi Galéria kiállítások, zenei programok helyszíne, különböző művészeti ágakkal és a Képzőművészeti Alkotótelep művészeinek munkáival találkozhat itt.

Kiváló kikapcsolódási lehetőség a Városi Strandfürdő és Fedett Uszoda, amely 4 medencével rendelkezik. A gyógymedence minősített 36-40 fokos gyógyvize reumatikus, mozgásszervi, nőgyógyászati problémák utókezelésére tökéletesen alkalmas.

Fürdőzés után látogassa meg az Erzsébet-ligetet és a Ligeti-tavat, amely körül sétány és kerékpárút nyújt ideális helyet egy nagy sétára.

Mezőtúr a kerámia fővárosa. A 19. században vált a népi cserépedény-készítés legnagyobb magyarországi központjává. A város fazekasságának történetét a Túri Fazekas Múzeum kiállítása mutatja be az érdeklődőknek. Emellett a Badár Emlékház és Műhely és a Szatócsmúzeum kihagyhatatlan látogatnivaló a kerámiák szerelmeseinek.

Mezőtúrt átszeli a Hortobágy-Berettyó főcsatorna, míg külterületét a folyószabályozás eredményeként született holtágak teszik változatossá. Ha teheti, látogassa meg a Körös-völgyi Természetvédelmi Bemutatóházat, ami Gyomaendrőd irányában igazi látványosság.

Forrás: MEZŐTÚRista kiadvány, 2013


Mezőtúri programajánló

Mezőtúr legnagyobb rendezvénye az évszázados hagyományokkal rendelkező Túri Vásár, amelyet minden év augusztusában rendeznek meg. A Szolnoki úton elterülő vásárra az ország számos pontjáról érkeznek árusok és kíváncsiskodók. Ez az Alföld legnagyobb vásári forgataga, amikor a 18 ezer fős Mezőtúr kisvárosának létszáma többszörösére emelkedik.

Az arTúr Fesztivál a Túri Vásárt megelőző többnapos összművészeti fesztivál, amely minden évben zenei és kulturális programokkal várja az érdeklődőket. A két rendezvényen tapasztalt mezőtúri vendégszeretet és nyüzsgő élet garantáltan felejthetetlen élményt hagy bennünk.

Az East Fest Fesztivál Mezőtúr nagyszabású könnyűzenei, kulturális rendezvénye, amely a fiatalok kedvence minden nyáron. Amellett, hogy garantált a szórakozás, a szervezők minden évben megfűszerezik a rendezvényt egy kis társadalmi mondanivalóval.

A térség másik gyöngyszeme Szarvas, amelynek legnagyobb turisztikai vonzereje a Szarvasi Arborétum. Pepi gróf fáskertje adta az alapot a Holt-Körös partján, amelyhez gróf Bolza Pál telepítette a múlt század első évtizedeiben világhírű angolparkját, a Pepi-kertet. A Szarvasi Arborétum területe mára 82 hektárra nőtt, és öt fás gyűjteménnyel bír. A világ számos tájáról 1600 fa- és cserjefaj található benne, amelyek az év minden szakában varázslatos látványt nyújtanak a természet szerelmeseinek.

A városban, egyik legszebb épülete a Bolza Kastély, valamint a kastély parkja nyújt gyönyörű látványt. Bolza Pál egykori kastélyának elődje 1810-20 között épülhetett a Körös-part magasabb fekvésű területén, a folyó hídja közelében. A kastélyt a 19. század közepén klasszicista, romantikus és eklektikus stílusú részletekkel látták el. A kastély nyugati homlokzata előtt Romulus és Remust szoptató anyafarkas szobrát Bolza Pál állíttatta 1911-ben, ezzel utalva a Bolza család olasz eredetére.

A szarvasi fürdőkultúra már a török időkből ismert. A Szarvasi Gyógyfürdő jelenlegi gőz-, kádfürdője és uszodája 1902-ben épült, ennek a rekonstrukciója történt meg 2004-ben. A tisztított vizű, feszített, illetve süllyesztett víztükrű medencék sport, rekreáció és szabadidős tevékenységek végzésére egyaránt alkalmasak.

A több mint 90 kilométer hosszan kanyargó Hármas-Körös a Sebes-Körös és a Kettős-Körös összefolyásából keletkezik. A folyó Csongrádnál ömlik a Tiszába, és az egyetlen beletorkolló jelentősebb vízfolyása a Hortobágy-Berettyó.

Páratlan jelenség, ahogyan a Körös apró holtágai elterülnek a térségben. A Hercegasszony Hotel mellett futó túrtői holtág egyike ezeknek a csodás vizeknek. A holtág gazdag élővilága, a buja, zöld növényzet és a friss levegő együtt a tökéletes szabadság érzését adja, miközben valóban otthon érezheti magát ezen a tájon. Tegyen egy nagy sétát a vidéken, és feltöltődve zárja a napot!

A folyó melletti erdők gazdagok énekesmadarakban, lombkoronájukban gémtelepek alakulnak ki, valamint ritka ragadozó madárfajok fészkelnek. Az odvasodó fatörzsekben pedig számos odúlakó madárfaj él.

A holtágak vizeiben megtalálhatók az országban honos halak. A Hármas-Körösben és holtágaiban leggyakoribb a ponty, a kárász, a keszeg, a harcsa, a süllő, az angolna, a busa, a holtágakban a törpeharcsa is. A vizek minőségét vízfrissítéssel, mederkotrással, növényevő halak telepítésével és növényritkítással javítják.

Használja ki a Körös adta számos aktív pihenési és sportolási lehetőséget! Pihenjen a nyári szellőben a napozó stégen és szabad strandon, vagy irány a víz a bátrabbaknak kenuval, a kalandra vágyóknak pedig vízibiciklivel!

A Körös gazdag természeti adottságai miatt kiválóan alkalmas a szabadidőnk változatos eltöltésére. Habár még a napozó stégen eltöltött pihentető órák alatt sem lehet eltelni a birtok csodálatos látványával, érdemes az aktív szabadidős lehetőségeket is kihasználni.

Induljon a varázslatos környék felfedezésére! 

Mi a következő szolgáltatásokat biztosítjuk a kalandhoz:

  • Kerékpár bérlés
    Női, férfi és kamasz méretben választhatóak kerékpárok. Lehetőség van gyereküléssel bérelni, valamint hogy az egész család tudja élvezni a programot, rendelkezésre állnak kerékpárjaink, amelyekhez gyerek kiskocsi csatolható.
  • Kenu bérlés
    A túrtői holtág feltérképezéséhez 3 db 4 személyes kenunkat kínáljuk, evezővel és mentőmellénnyel.
  • Vízibicikli bérlés
    A vizes élményekhez választhatóak 4 személyes hattyú formájú vízibiciklijeink csúszdával, amelyből 2 db áll rendelkezésükre.

Hotel
tovább
Szobák
tovább
Iréne Bisztro
tovább


További galériák